Zawartość programu
Instrukcja obsługi programu - Znakowanie Żywności »Program „Znakowanie żywności” podzielony jest na grupy pytań odnoszących się do poszczególnych elementów etykiety środków spożywczych:
- I - NAZWA ŚRODKA SPOŻYWCZEGO – zawiera zestaw 6 pytań
- II - OBOWIĄZKOWE DANE SZCZEGÓŁOWE TOWARZYSZĄCE NAZWIE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO – zawiera zestaw 12 pytań
- III - DODATKOWE DANE SZCZEGÓŁOWE - zawiera zestaw 12 pytań
- IV - WYKAZ SKŁADNIKÓW- zawiera zestaw 49 pytań
- V - ILOŚĆ NETTO ŻYWNOŚCI - zawiera zestaw 8 pytań
- VI - DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI LUB TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA - zawiera zestaw 16 pytań
- VII - WSZELKIE SPECJALNE WARUNKI PRZECHOWYWANIA LUB WARUNKI UŻYCIA - zawiera 1 pytanie
- VIII - NAZWA LUB FIRMA I ADRES PODMIOTU DZIAŁAJĄCEGO NA RYNKU SPOŻYWCZYM - zawiera 1 pytanie
- IX - KRAJ LUB MIEJSCE POCHODZENIA - zawiera zestaw 3 pytań
- X - INSTRUKCJA UŻYCIA - zawiera 1 pytanie
- XI - RZECZYWISTA ZAWARTOŚĆ OBJĘTOŚCIOWA ALKOHOLU (W ODNIESIENIU DO NAPOJÓW O ZAWARTOŚCI ALKOHOLU WIĘKSZEJ NIŻ 1,2 % OBJĘTOŚCIOWO) - zawiera 1 pytanie
- XII - INFORMACJA O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ - zawiera zestaw 16 pytań
- XIII - DOBROWOLNE INFORMACJE NA TEMAT ŻYWNOŚCI - zawiera 2 pytania
- XIV – OZNACZENIE NR PARTII PRODUKCYJNEJ - zawiera 1 pytanie
- XV – Weryfikacja wysokości czcionki - zawiera zestaw 4 pytań
Program „Znakowanie żywności” zawiera szczegółowe wymagania zawarte w różnych przepisach prawnych, które są niezbędne do oceny zgodności etykiet środków spożywczych:
- DYREKTYWA 1999/2/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego
- SZCZEGÓŁOWE WYMOGI DOTYCZĄCE NAZEWNICTWA „MIĘSA MIELONEGO”
- Wykaz gazów opakowaniowych dozwolonych, zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008
- Wykaz substancji słodzących dozwolonych, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008
- Wykaz alkoholi wielowodorotlenowych dozwolonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008
- Maksymalna zawartość tłuszczu i tkanki łącznej dla składników nazwanych terminem „mięso”
- Kategorie funkcji technologicznych dodatków do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008
- Wykaz dodatków do żywności - ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1129/2011
- Wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1130/2011
- ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia
- Wykaz substancji aromatycznych - ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 872/2012 z dnia 1 października 2012 r.
- Minimalna wysokość cyfr i liter w oznakowaniu ilości nominalnej netto, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra gospodarki z dnia 20 lipca 2009
- Zasady wskazania kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu - ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1337/2013 z dnia 13 grudnia 2013 r.
- Zakresy dopuszczalnych odchyleń dodatnich lub ujemnych dozwolonych w odniesieniu do oznaczania zawartości alkoholu według objętości, w wartościach bezwzględnych zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
- DZIENNE REFERENCYJNE WARTOŚCI SPOŻYCIA WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH (DLA OSÓB DOROSŁYCH) zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
- WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DO OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
- SPOSÓB WYRAŻENIA I PREZENTACJA INFORMACJI O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
- REFERENCYJNE WARTOŚCI SPOŻYCIA DLA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ I WYBRANYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH INNYCH NIŻ WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE (DLA OSÓB DOROSŁYCH) zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
- SPOSÓB WYRAŻENIA I PREZENTACJA INFORMACJI O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
- Wytyczne dotyczące zasad zaokrąglania w odniesieniu do informacji o składnikach odżywczych podawanej w etykietowaniu żywności zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011